Slovenská analýza o zálohovaní PET fliaš a plechoviek vzbudila v zahraničí veľký záujem

Analýza Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) o dopadoch zálohovania si svojou odbornosťou získala pozornosť v zahraničí a bola prezentovaná na viacerých medzinárodných fórach. Minulý týždeň navštívil Slovensko aj zástupca výrobcov na Malte, kde sa zálohovanie tiež pripravuje.

Koncom minulého roka oznámil minister životného prostredia László Sólymos odštartovanie prác na zavedení zálohovania PET fliaš a plechoviek od nápojov. Rozhodnutiu predchádzala analýza IEP a práve tú vysoko vyzdvihujú aj za našimi hranicami.

„Na základe mojich desaťročných skúseností môžem povedať, že slovenská štúdia je rozsiahla, nezaujatá a predostiera veľmi realistický scenár,“ uviedol Joe Attard, CEO Green MT/ WEEE Malta. Ako dodal, na Malte plánujú zaviesť zálohovanie v roku 2020, pričom zvažujú požiadať IEP o spoluprácu.

Analýza IEP s názvom „Skutočná cena zálohy,“ sa už skôr stretla s uznaním na viacerých medzinárodných konferenciách. V novembri bola napríklad prezentovaná na konferencii vo Vilniuse, ktorú organizovala environmentálna organizácia Reloop v spolupráci s Litovským centrálnym systémom USAD. Štúdia mala pozitívne ohlasy zo strany Českej republiky, Maďarska a Poľska, ktorých predstavitelia vyjadrili záujem o spoluprácu pri tvorbe obdobných analýz v ich domovských krajinách.

Zdroj: Slavomír Held, Odbor komunikácie MŽP SR

 

 

Publikované 15. 1. 2019

Zdieľajte článok

Pridaj komentár