Poznáme víťazov fotosúťaže za rok 2018

Mená autorov víťazných fotografií sme spoznali v stredu, 12. decembra v Knižnici prof. Štefana Pasiara v Hnúšti na otvorení výstavy, ktorá bola vyvrcholením tohtoročnej fotosúťaže Malohont mojimi očami. Výber súťažných fotografií si tu budete môcť pozrieť až do konca marca, potom výstava poputuje do Rimavskej Soboty, Lučenca a Tisovca.

Do 6. ročníka fotosúťaže Malohont mojimi očami, ktorá prebiehala od 4. júna do 30. septembra 2018, bolo doručených 132 fotografií od 27 autorov z rôznych obcí a miest zahrnutých do Miestnej akčnej skupiny MALOHONT, ale aj z miest ako Rimavská Sobota, Tornaľa, Brezno a Banská Bystrica. Sme radi, že súťaž opäť oslovila amatérov aj profesionálov rôznych vekových kategórií od 16 rokov do 76 rokov, a to aj napriek tomu, že sa v nej nesúťaží o hodnotné ceny. Ide skôr o prezentáciu regiónu Malohont v obrazovej podobe a sme veľmi vďační, že sa na tom svojou účasťou vo fotosúťaži podieľajú aj zapojení fotografi.

Zo 132 fotografií bolo 19 vyradených kvôli nesplneniu podmienok súťaže, pričom najčastejším dôvodom bola nedostatočná veľkosť, nedodržanie maximálneho počtu a miesta zhotovenia fotografií. Zvyšných 113 fotografií postúpilo do hlasovania verejnosti. Najviac z nich súťaží v kategórii Prírodné krásy (51), potom nasledujú kategórie Ľudia a život (23), Naše obce (20) a kategória Kultúrne dedičstvo (19).

O víťazoch v jednotlivých kategóriách rozhodla okrem verejnosti aj hodnotiaca komisia v zložení Naďa Miháľová, Henrieta Struhárová a Martin Pliešovský:

Kategória 1. Prírodné krásy:

  1. Lúka divých makov – Ondrej Kresnye
  2. Vtáci v zime – Petronela Vargová
  3. Ranný opar v Kokave – Michal Tvrdoň

Víťaz verejného hlasovania: Jačmeň pri západe slnka – Adriana Morongová

Kategória 2. Kultúrne dedičstvo:

  1. Horáreň u Faba na hrebeni Sinca – Henrieta Szagová
  2. Prebúdzajúca sa jar pod Železnou bránou – Henrieta Szagová
  3. Starý dom smútku v Hnúšti – Peter Fačka

Víťaz verejného hlasovania: Opustená drevenica na Klenovskej Poľane – Henrieta Szagová

Kategória 3. Ľudia a život:

  1. Kuk – Petra Rapčanová (zároveň aj víťaz verejného hlasovania)
  2. Cesta z paše – Jozef Mačuda
  3. Maličká som – Petra Rapčanová

Kategória 4. Naše obce:

  1. Kokavské lazy – Michal Tvrdoň
  2. Na nebi košiar plný oviec a na kokavských lazoch krávky pasúce – Michaela Tiralová (zároveň aj víťaz verejného hlasovania)
  3. Svitanie – Štefan Bán

 

V mene celej Miestnej akčnej skupiny MALOHONT blahoželáme víťazom a ostatným fotografom ešte raz ďakujeme za zapojenie sa do súťaže. Príležitosťou nielen pre nich bude opäť ďalší ročník súťaže, ktorý plánujeme vyhlásiť na jar budúceho roka. Vybrané fotografie navyše postúpia aj do celoslovenskej fotosúťaže, ktorú každoročne vyhlasuje Národná sieť rozvoja vidieka SR začiatkom leta.

Za spoluprácu pri príprave a otvorení výstavy ďakujeme Mestskému kultúrnemu stredisku v Hnúšti, Knižnici prof. Š. Pasiara v Hnúšti a Speváckemu zboru pri Základnej umeleckej škole v Hnúšti.

Zdroj: MAS MALOHONT, foto z oceňovania: Ivana Kováčová

 

 

Publikované 20. 12. 2018

Zdieľajte článok

Pridaj komentár