Vláda rokovala v Jesenskom, do okresu naleje vyše milión eur

Suma v celkovej výške  vyše milión eur pôjde do nášho okresu.  Rozhodla o tom vláda na výjazdovom rokovaní, ktoré sa uskutočnilo 13. februára v obci Jesenské.

Najviac z tejto sumy – 100-tisíc eur, pôjde do Rimavskej Soboty na vybudovanie hľadiska na Zimnom štadióne. Pre Rimavskú Sobotu vláda vyčlenila z balíka finančné prostriedky v celkovej výške 164-tisíc, ktoré dostanú aj rôzne športové kluby či cirkevné organizácie. Druhou najvyššou sumou podporil kabinet  výstavbu ihriska s umelou trávou pri základnej škole na Klokočovej ul. v Hnúšti, na ktorú je vyčlenených 50-tisíc eur.  Vládny kabinet pôvodne  vyčlenil pre okres len jeden milión eur, k tomuto balíku pridal navyše 65-tisíc  pre obce Číž a Jesenské. Všetky prostriedky by mali byť uvoľnené do 31. marca 2019.

Zasadnutie vlády viedol Peter Pelegrini, ten sa ešte predtým stretol so starostami obcí regiónu.

Akčný plán

Vláda schválila akčný plán okresu Rimavská Sobota  v júni 2016, pričom boli k nemu schválené dva dodatky. Jeho cieľom je do roku 2020 prostredníctvom finančnej pomoci realizovať  rozvojové projekty a  vytváraním pracovných miest znižovať mieru nezamestnanosti. Akčný plán ráta s prílevom finančných prostriedkov v celkovej výške 157 mil. eur, z toho 112 mil. eur z európskych štrukturálnych fondov a 6,35 mil. eur z regionálneho príspevku.

Do roku 2020 sa mala podľa akčného plánu nezamestnanosť v okrese znížiť na 20,18% . Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho to povedal na tlačovej konferencii po skončení vlády.  „Ku koncu roka 2018 bola miera evidovanej nezamestnanosti  na úrovni 16,15%, čo znamená, že to, čo si vláda v akčnom pláne stanovila, je ďaleko prekonané,“ povedal. Ako následne uviedol, kabinet si stanoval, že do roku 2020 bude v okrese vytvorených 2300 pracovných miest. „Ku koncu roka 2018, čiže dva roky pred uplynutím trvania akčného plánu, sa vytvorilo 2790 nových pracovných miest,“ informoval Raši a dodal, že z regionálneho príspevku vo výške  3 710 mil. eur pre obdobie 2016-2018  bolo ku koncu vlaňajška zazmluvnených 71%.

Investor v Rimavskej Sobote

Akčný plán počíta v okrese s vytvorením siedmich sociálnych podnikov. Po rokovaní vlády o tom informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Predpokladá, že v okrese by sa takto mohli vytvoriť najprv desiatky  a neskôr stovky pracovných miest. Richter naznačil, že priamo v Rimavskej Sobote by mohlo vzniknúť  až tisíc pracovných miest. Podľa jeho slov  ministerstvo hospodárstva intenzívne  rokuje s miestnym podnikateľom, ktorý vyrába karavany.  „Je reálne šanca, že by v krátkom čase mohol získať  štátnu pomoc na vybudovanie výrobnej haly, v ktorej by najprv zamestnal 500 a časom až 1000 ľudí,“ uviedol minister práce.

Primátori miest neboli pozvaní

Na rokovanie nebol prizvaný ani jeden primátor mesta z Rimavskosobotského okresu. Raši to odôvodnil tým, že chceli rokovať predovšetkým so starostami obcí. Primátorov miest rozdelil do dvoch kategórii. V jednej bol primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. „ Človeka, ktorý podporil  v roku 2016 finančne extrémistickú stranu s fašistickými prvkami, ktorý hlasoval proti rozvoju kraja za bývalého vedenia vyššieho územného celku, ktorý zavolal ochranku, aby nepustila na rokovanie VÚC v Rim. Sobote nepohodlných novinárov, ktorý bývalého predsedu BBSK z danej strany pozýval na rozličné podujatia,“ povedal Raši, a dodal, že takýto človek nemá čo robiť na rokovaní vlády. Ako ďalej povedal, zoznam pozvaných hostí zostavoval prednosta okresného úradu v Rim. Sobote Csaba Csízi a aj keď by na ňom bolo Šimkovo meno, Raši by ho odtiaľ vyškrtol.  S ostatnými dvoma primátormi, primátorom Hnúšte Romanom Lebedom a primátorkou Tisovca Irenou Milecovou, nemá vláda podľa Rašiho  problém  a po roku, keď sa zorientujú vo funkcii, sa s nimi môže stretnúť.

-MF-

 

 

Publikované 15. 2. 2019

 

Zdieľajte článok

Pridaj komentár