Kancelária EP odštartovala 100 dní do eurovolieb inštalovaním eurovolebnej schránky, spustením časomiery aj súťaže

Odhalením eurovolebnej schránky, spustením časomiery aj súťaže o návštevu sídla EP v Štrasburgu odštartovala vo štvrtok 14. februára Kancelária Európskeho parlamentu 100 dní do európskych volieb. Voliči na Slovensku si už vo štvrtých eurovoľbách budú v sobotu 25. mája 2019 vyberať svojich 14 zástupcov do Európskeho parlamentu.

Nezabudnite na eurovoľby

Prostredníctvom „Eurovolebnej poštovej schránky“ ľudia budú mať možnosť si pripomenúť termín volieb do Európskeho parlamentu. Ktokoľvek môže napísať na pripravenú pohľadnicu odkaz sebe, svojim blízkym alebo známemu a vhodiť do schránky. Kancelária EP v máji tieto pohľadnice rozpošle ako pripomienku, že sa termín eurovolieb blíži. Schránka bude k dispozícii aj na vyše 70 podujatiach po celom Slovensku, ktoré pripravuje Kancelária EP aj v spolupráci s rôznymi partnermi, organizáciami, univerzitami či záujmovými skupinami. Občania ju tak budú môcť nájsť aj vo svojich regiónoch.

„Záleží nám na tom, aby ľudia napriek svojim mnohým povinnostiam na termín eurovolieb nezabudli a zúčastnili sa na nich. Rozhodovať v nich budú o svojej budúcnosti,“ povedal riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Hajšel.

Odpočítavanie

Kancelária EP v súvislosti so 100 dňami do eurovolieb intenzívnejšie zaktivizovala aj sociálne siete. Na svojom facebookovom aj instagramovom účte spustila časomieru a tzv. Volebný event, ktorý bude prinášať nové informácie o eurovoľbách a EÚ. Občania budú mať možnosť vyjadriť svoj názor a motivovať ďalších k účasti na májových voľbách. Zároveň nájdu odpovede aj na otázky ako voliť, kde je možné voliť, ako si vybaviť voličský preukaz a ďalšie.

Súťaž o cestu do sídla EP a viac informácií o EÚ

V súvislosti s nadchádzajúcimi európskymi voľbami rozbehol EP iniciatívu pod názvom „Tentoraz idem voliť“, do ktorej sa zapojilo už približne 160.000 ľudí, vrátane takmer 7.000 Slovákov. Z tých, ktorí sa k iniciatíve už pripojili alebo tak urobia do 31. marca Kancelária EP, vyžrebuje výhercov, ktorí budú mať možnosť navštíviť sídlo europarlamentu. Tridsať Slovákov tak pocestuje v polovici apríla do Štrasburgu na posledné plenárne zasadnutie EP pred eurovoľbami. Zvýšiť povedomie o eurovoľbách majú aj dve webové stránky „Čo pre mňa robí Európa“ a „Európske voľby“. Novinkou je interaktívna aplikácia „Európa na dlani“, ktorá prináša informácie to tom, čo pre nás robí EÚ v rôznych oblastiach.

Zdroj: Ivana Janíková Stavrovská, tlačová atašé

 

Publikované 14. 2. 2019

Zdieľajte článok

Pridaj komentár