V rimavskosobotskej nemocnici sa vlani narodilo vyše 1100 detí

V Nemocnici Svet zdravia Rimavská Sobota sa vlani uskutočnilo 1112 pôrodov. Počet chlapcov a dievčat bol takmer rovnaký a desať mamičiek priviedlo na svet aj dvojičky.

Medzi najčastejšie dievčenské mená, aké rodičia dávali svojim novorodencom, patrili Sofia, Ema a Viktória. U chlapcov zase dominovali mená Tomáš, Matej a Sebastián. Dievčat v rimavskosobotskej nemocnici prišlo na svet 562, chlapcov len o dvoch menej – 560.

Zatiaľ čo v roku 2016 sa v nemocnici uskutočnilo 1130 pôrodov, v roku 2017 ich bolo 1215 a vlani 1112. Po Spišskej Novej Vsi a Galante má nemocnica v Rimavskej Sobote tretí najvyšší počet pôrodov spomedzi všetkých nemocníc siete Svet zdravia.

Mamičky sa na pôrod pripravujú

Mamičky spolu s oteckami majú v rimavskosobotskej nemocnici možnosť absolvovať predpôrodnú prípravu. Dozvedia sa tak, ako zvládnuť tehotenstvo i samotný pôrod, aj ako sa následne starať o bábätko. Na jeho príchod sa tak dokážu oveľa lepšie pripraviť, získajú praktické návyky a zoznámia sa s priestormi i personálom oddelenia. Predpôrodný kurz minulý rok absolvovalo 127 mamičiek.

Spolu so zdravotníckym personálom si mamičky môžu aj naplánovať, ako by mal ich pôrod vyzerať, a to od prijatia do nemocnice až po starostlivosť o novorodenca. Vlani možnosť vytvoriť si individuálny pôrodný plán využilo 10 mamičiek. Nemocnica tiež ponúka mnoho edukatívnych materiálov o dojčení, masáži bábätka či prvom kúpeli, o čo majú mamičky vysoký záujem.

Počas minulého roku sa nemocnici podarilo pre gynekologicko-pôrodnícke oddelenie kúpiť novú pôrodnú posteľ, ktorá zvýšila komfort rodičiek i kardiotokografické prístroje na monitorovanie plodu. V tomto roku je na gynekologicko-pôrodníckom oddelení naplánovaná obnova sociálnych zariadení.

Pôrodnica v  Rimavskej Sobote sa stala podľa mamičiek jednotkou v Banskobystrickom kraji. V prieskume, ktorý vlani pripravil Health Policy Institute (HPI) v spolupráci s portálom www.rodinka.sk, ju mamičky zaradili na prvé miesto. Dosiahla hodnotenie 82,9 percenta.

Viac sa o pôrodnici mamičky dozvedia na www.procare.sk/moja-porodnica-rimavska-sobota/.

Zdroj: Tlačová správa

 

Publikované 7. 2. 2019

 

Zdieľajte článok

Pridaj komentár