Viacero prípadov zneužitia mobilného telefónu rieši už polícia, nestaňte sa aj vy obeťou trestného činu

Polícia v Lučenci eviduje viacero prípadov, kedy páchateľ zneužije cudzí mobilný telefón na získanie neoprávneného finančného prospechu pre seba. Páchateľ si požičia od neznámej osoby mobilný telefónza účelomodoslania smssprávy z dôvodu, že nemá kredit.  

Následne vykoná z tohto mobilného telefónu prostredníctvom mobilného operátora neoprávnené úhrady zaslaním sms správ „myPay“, za účelomobdržaniastreem kódov na stiahnutie platených hier cez internet. Po doručení streem kódov, si tietoprepošlecez smssprávu na svoj mobilný telefón a požičaný mobil vráti majiteľovi.

Pre seba získa finančný prospech a majiteľovi mobilu spôsobí škodu v určitej výške. Podľa výšky spôsobenej škody polícia tieto prípady vyšetruje ako prečin neoprávneného vyrobenia a používania platobného prostriedku, elektronických peňazí alebo inej platobnej karty, prípadne krádež.

Preto polícia upozorňuje občanov, aby zvážili, komu požičajú svoj mobilný telefón. To, že sa stali obeťou trestného činu, zistia až keď im príde účet za mobil. V prípade, že už majú takúto skúsenosť, je potrebné sa obrátiť na políciu a vec oznámiť.

Zdroj: Mária Faltániová, hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica

 

Publikované  31. 1. 2019

 

Zdieľajte článok

Pridaj komentár