Zákon o hazarde dáva samospráve dôležité rozhodovacie právomoci

Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s prerokovaním zákona o hazarde zdôrazňuje, že nová legislatíva dáva samosprávam dôležité rozhodovacie právomoci na jeho reguláciu a tak posilňuje vplyv miest a obci vo vzťahu k tejto oblasti.

Nový zákon oproti súčasnosti navrhuje rozšíriť možnosti na jeho regulovanie aj pre mestá a obce, a zároveň obmedzovať aj prevádzkovanie herní. Naše pripomienky boli pri jeho tvorbe zohľadnené a myslíme si, že samosprávy získajú dostatočné rozhodovacie právo,“ myslí si predseda ZMOS Michal Sýkora.

Podľa názoru ZMOS je posilnenie nástrojov na regulovanie hazardu najmä vo výherných herniach v novom zákone pre mestá a obce vyjadrené tým, že obce môžu v svojich nariadeniach okrem štátnych sviatkov zatvoriť tieto prevádzky na ďalších 12 dní v roku a pritom nové herne nesmú vznikať 200 m od existujúcich. Zákonom sa zároveň zvyšuje minimálny počet prístrojov v herni z 12 na 15, čím sa vytvára tlak na znižovanie počtu súčasne povolených herní, obmedzuje sa  ich prevádzka v nočných a ranných hodinách od tretej hodiny rannej do desiatej hodiny. Za krok vpred sú podľa ZMOS aj zmeny pri povoľovaní tzv. kvízomatov, ktoré po novom musia byť povoľované tak ako výherné prístroje.

Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s prerokovaním zákona o hazarde pripomína, že hazard nie je možné vnímať jednostranne, ale v širších súvislostiach. Rozhodnutie samospráv pri regulácii herní je ich legitímnou a v mnohých prípadoch aj oprávnenou reakciu na situácie, ktoré v mestách a obciach vznikajú.

Zdroj: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS

 

Publikované 26. 1. 2019

Zdieľajte článok

Pridaj komentár