Premietanie filmu „Vianoce 1944 – každý december nový máj veští”

V decembri 2017 sa začalo Hradné múzeum vo Fiľakove zaoberať témou miestnych udalostí 2. svetovej vojny, čo vyústilo do výskumu  protileteckých úkrytov pod fiľakovským hradným vrchom. Jeho prvým výstupom bolo sprístupnenie a  zariadenie týchto priestorov dobovými nálezmi a obsažným textovým a obrazovým materiálom.

Ďalším krokom predmetného výskumu bolo zhotovenie dokumentárnej snímky, ktorá prostredníctvom osobných príbehov Fiľakovčanov a dobových dokumentov podá svedectvo o miestnych vojnových udalostiach. Cieľom filmu bolo vytvorenie reálneho obrazu a uchovanie spomienok miestnych seniorov z tohto obdobia pre ďalšie generácie.

Dokument sa v 13 kapitolách zameriava na život v mestečku medzi rokmi 1938 a 1945, na následky opätovného pripojenia južného Slovenska k Maďarsku, na všeobecné vnímanie správy o blížiacej sa 2. svetovej vojne, na nemeckú okupáciu, na deportáciu miestnych Židov, na oslobodenie mesta členmi sovietskej armády, s osobitným dôrazom na Vianoce 1944, kedy naši obyvatelia strávili sviatky kvôli presunu vojsk v úkrytoch. Dojemné a zaujímavé sú osobné výpovede o spolunažívaní a vzájomnej konfrontácii miestneho obyvateľstva s vojakmi rôznych národností ako príslušníkov okupačných, resp. oslobodzovacích armád.

Premietanie filmu „Vianoce 1944 – každý december nový máj veští” sa uskutoční  17. decembra 2018, o 16:30 hod.v Mestskej knižnici vo Fiľakove. V závere filmu  odznie moderné spracovanie skladby s názvom„Minden elmúlik egyszer…”(Všetko raz pominie…), ktorej autorom je „Ben C“. Režisérom dvojjazyčného dokumentu, premietaného so slovenskými titulkami, je Marian Mesiarik.

Zdroj: Tlačová správa Hradného múzea vo Fiľakove

 

 

Publikované 13. 12. 2018

Zdieľajte článok

Pridaj komentár