BBSK úspešne získava mimorozpočtové dotácie. Aj vďaka nim pribudne nad Breznom najvyššia rozhľadňa na Slovensku

Banskobystrický samosprávny kraj vytváraním strategických partnerstiev úspešne získava mimorozpočtové zdroje a tým znásobuje investície do rozvoja kraja. Na rozvoj odborného vzdelávania získala škola v Žiari nad Hronom 1,3 milióna eur z eurofondov. Vďaka investícií do Krajskej organizácie cestovného ruchu sumou 100 000 eur prispeje do nášho kraja rovnakou sumou aj štát.

Združenie InTech v tomto roku získalo viac než 1,3-miliónovú dotáciu z eurofondov, určenú na rekonštrukciu budovy školy, vybavenie dielní modernými prístrojmi a zvýšenie počtu žiakov zapojených do duálneho vzdelávania. Škola sídli v budove, ktorej vlastníkom je BBSK.

Podmienkou čerpania dotácie je vlastníctvo budovy školy. Banskobystrický samosprávny kraj sa rozhodol podporiť túto investíciu vstupom do združenia. Zastupiteľstvo BBSK preto rozhodlo o prevode tejto budovy do vlastníctva združenia InTech, za podmienky, že kraj sa s 51% podielom stane väčšinovým podielnikom združenia.

Spolupráca kraja zamestnávateľov a odborného školstva v Žiari nad Hronom

Súkromná stredná odborná škola technická v Žiari nad Hronom získala za školský rok 2016/2017 cenu Ministerstva hospodárstva SR za najlepšiu spoluprácu strednej odbornej školy so zamestnávateľskou sférou, ktorú si prebrala na výstave Mladý tvorca 2018. Ocenenie je výsledkom úzkej a úspešnej spolupráce so zamestnávateľmi, ktorí majú záujem o odbornú prípravu svojich budúcich zamestnancov.

„Mladí ľudia tu po ukončení štúdia nesmerujú na úrad práce nemusia opúšťať náš kraj, ale nastupujú priamo do zamestnania, na ktoré sú adekvátne pripravení,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

„Je to úspešný model, ktorý by mal fungovať v stredných odborných školách po celom kraji, aby tu zamestnávatelia dokázali nájsť vhodne pripravených odborníkov a mladí ľudia nemuseli za prácou odchádzať preč,“ uviedol župan Ján Lunter.

Školu založilo združenie InTech, ktorého členmi sú strojárske a technologické firmy podnikajúce v regióne, Mesto Žiar nad Hronom a Banskobystrický samosprávny kraj, ako aj Technická univerzita v Košiciach.

„S 51% podielom si BBSK ponecháva bezpečnú kontrolu nad svojím majetkom, ktorý navyše bude môcť byť zhodnotený z eurofondových zdrojov. Študenti sa tak budú môcť pripravovať v moderných podmienkach, majetok kraja získa na hodnote a spolupráca, vďaka ktorej absolventi hneď po ukončení školy nastupujú do zamestnania v našom kraji dostane zásadný impulz pre svoj ďalší rozvoj. To je výsledok rozumnej a konštruktívnej spolupráce mesta, kraja a zamestnávateľov.“ vysvetlil predseda BBSK Ján Lunter.

Rozvoj cestovného ruchu má podporiť aj dotácia zo štátneho rozpočtu

Zastupiteľstvo na 11. zasadnutí rozhodlo o finančnom vklade 100 000 eur do rozpočtu Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR), čím vytvorilo predpoklad na čerpanie dotácie zo štátneho rozpočtu v rovnakej výške v roku 2020. Banskobystrický kraj je spolu s Trnavským a Nitrianskym krajom posledným, ktorý nemal vytvorenú oficiálnu profesionálnu autoritu v cestovnom ruchu, akou je práve Krajská organizácia cestovného ruchu.

„Podľa Zákona o podpore cestovného ruchu má novovzniknutá a registrovaná KOCR možnosť získať vo forme štátnej dotácie finančné zdroje cez kapitolu Ministerstva dopravy a výstavby SR v rovnakej výške ako je členský príspevok Banskobystrického samosprávneho kraja v roku 2018. Túto príležitosť si nechceme nechať ujsť, pretože fakticky zdvojnásobuje rozpočet, ktorý KOCR využije pri rozvoji cestovného ruchu,“ uviedol Ondrej Lunter, poslanec BBSK a predseda správnej rady Rozvojovej agentúry BBSK.

Vložený členský príspevok Banskobystrického samosprávneho kraja bude použitý na aktivity KOCR Banskobystrický kraj najmä v oblasti podpory predaja produktov a propagácie turistických atraktivít v Banskobystrickom kraji.

Najvyššia turistická rozhľadňa na Slovensku

Jedným z lákadiel, ktoré aj vďaka finančnej podpore Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja v kraji vzniknú, je rozhľadňa v lokalite Horné Lazy, ktorá by mala mať výšku 39,3metra a bude doteraz najvyššou na Slovensku. Rozhľadňa zvýši atraktívnosť lokality Skicentrum Mýto a Dedečkovej chaty a v budúcnosti k nej povedie cyklotrasa.  Spustenie stavby a poklepanie základného kameňa je naplánované na 18. decembra 2018 za účasti predsedu BBSK  Jána Luntera a primátora Brezna TomášaAbela.

„Krásne výhľady na nízkotatranskú prírodu z inak nedostupných výšok sa dozaista stanú lákadlom pre nových návštevníkov nášho kraja a destinácie Horehronie,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

„Pri schvaľovaní rozpočtu sme si dali za cieľ zvýšiť počet prenocovaní turistov zo súčasných 1,7 milióna prenocovaní ročne na úroveň 2,5 milióna ročne do roku 2022. Toto opatrenie je jedným z krokov na ceste ku naplneniu tohto cieľa,“ uviedol župan Ján Lunter.

Zdroj: Mgr. Marcela Glevická, vedúca oddelenia styku s verejnosťou

 

 

Publikované 11. 12. 2018

Zdieľajte článok

Pridaj komentár