Múzeum vystaví ozdobu poličiek v kredenci- textilné vyšívané pásy

30. November 2018 · Autor: admin 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote vystaví počas decembra textilné vyšívané pásy, ktoré v minulosti zdobili nie jednu kuchynskú poličku v domácnosti. Vystavené budú v priestoroch múzea od 3. do 31. decembra 2018.

V minulosti si kuchyne gazdiné zdobili najmä vlastnoručne vyšívanými textíliami. Popri obrusoch, obrúskoch, či plátených nástenkách to boli tiež vyšívané, alebo háčkované pásy -  „štráfy“, ktoré zdobili predovšetkým okraje políc kuchynského nábytku. Na našom území sa začali používať v prvých desaťročiach 20. storočia v súvislosti so zmenou podoby kuchýň, kedy otvorené ohnisko bolo postupne nahrádzané sporákmi a začal sa používať svetlejší kuchynský nábytok. Celé súpravy vyšívaných pásov si dievčatá v mnohých prípadoch pripravovali spolu s inými textíliami už ako súčasť svojej výbavy.

Na zhotovovanie vyšívaných pásov sa používalo biele plátno, v minulosti najmä tkané, neskôr kupované. Spodný okraj bol zvyčajne ukončený špicatými, alebo oblými zúbkami obšitými hustým stehom. Plochu nad ním zdobili vyšité motívy, najčastejšie zobrazujúce kuchynské náradie, ovocie, či kvety, pričom boli využívané rôzne typy stehov, napríklad stonkový, krížikový, alebo retiazkový.

Pomerne bohatá zbierka vyšívaných pásov sa nachádza aj v etnologickom fonde Gemersko-malohontského múzea. Pochádzajú z rokov 1900 – 1940, z viacerých lokalít regiónu Gemer-Malohont, ako napríklad Lukovištia, Gemerský Sad, Gemerček, Bakta, Veľký Blh… Pri ich tvorbe bola okrem vyššie uvedených výšivkárskych techník použitá tiež dierková výšivka, ažúrka i technika richelieu, najčastejšie vo farbách červená, modrá, biela, fialová a čierna.

Okrem vyšívaných si gazdinky zhotovovali aj biele ručne háčkované pásy. Tieto boli v minulosti používané okrem výzdoby kuchynského nábytku tiež na dekoráciu poličiek spálňových skríň.

Autorka tlačovej správy: Mgr. Ľudmila Pulišová, etnologička GMM

 

 

Publikované 30. 11. 2018

 

 

Comments

Musíš byť prihlásený, ak chceš vložiť komentár.