Seniori sú voči korupcii a manipulácii najzraniteľnejšou skupinou

Za posledné tri roky zaplatil každý šiesty dôchodca úplatok vo verejných službách. Oproti pracujúcim ide o viac ako dve tretiny častejšiu mieru úplatkárstva. Seniori sa najčastejšie stretávali s korupčnými situáciami v zdravotníctve, a to u všeobecných lekárov, na internom a ortopédii. Na druhej strane len štvrtina dôchodcov by korupciu nahlásila. Ukázal to jesenný prieskum verejnej mienky, ktorý agentúra FOCUS spravila pre Transparency International Slovensko.

Zraniteľnosť seniorov súvisí s ich nedostatočnou informovanosťou a tiež s nižšou schopnosťou odlišovať fakty od dezinformácií. Len necelá tretina z nich vie o tom, že existuje zákon, ktorý ohlasovateľov korupcie chráni.

Nedávna analýza1 výskumníkov Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave zistila, že mediálna gramotnosť seniorov je len polovičná oproti západnej Európe. Práve v najstaršej vekovej skupine je najviac ľudí náchylných podľahnúť komerčným či informačným dezinformáciám. V nedávnej dobe to najlepšie ilustroval dokumentárny film režisérky Silvie Dymákovej Šmejdi.

Na druhej strane sú to práve seniori, ktorí môžu byť príkladom verejnej angažovanosti mladším. Až tri štvrtiny dôchodcov chodia voliť, čo platí len o polovici ostatných občanov. O to dôležitejšie je však venovať sa ich vzdelávaniu a informovaniu.

Ochrániť seniorov pred korupciou a posilniť ich odolnosť voči falošným správam je cieľom nového projektu Transparency pod názvom Dlhujeme im to.  Počas dvoch rokov plánuje osobne vzdelávať 1500 seniorov a nepriamo tak zasiahnuť ďalšie desiatky tisíc z nich. Cieľom neziskovej organizácie je aj nájsť seniorských lídrov, ktorí budú šíriť získané zručnosti ďalej.

Na celosvetový sviatok filantropického darovania #GivingTuesday spúšťa Transparency kampaň na získanie finančnej podpory od verejnosti. Do kampane sa zapojilo aj viacero verejne známych osobností, napríklad herečka a speváčka Dominika Morávková-Zeleníková, stand-upisti Ján Gordulič, Ludwig Bagin, Michael Szatmáry, herečka Bronislava Kováčiková či fotograf Martin Črep. Spisovateľ a prekladateľ Michal Hvorecký na margo kampane uviedol: „Aktivity politických a ekonomických šmejdov patria k najväčším rizikám dnešných seniorov. Považujem za zvlášť odporné, keď niekto klame a okráda zraniteľných a slabých. Je mojou povinnosťou postaviť sa za nich teraz, keď ich denne ohrozujú podvodníci všetkého druhu.“

Zdroj: Transparency International Slovensko, tlačová správa

 

 

Publikované 29. 11. 2018

Zdieľajte článok

Diskusia

  1. Ja by som to ešte rozšíril na tému: Vitajte vo svete lží, podvodu a vrážd. Záujemcom dávam link:https://www.youtube.com/watch?v=f6YTajOzeu0
    Je to krásne spracovaná trilógia pohľadu hlavne na svet boja o moc posledných dvoch storočí. Od prípadného čitateľa sa vyžaduje ale trošku časovej náročnosti a odosob-nenia sa od ideológie získanej oblbovačkami mainstreamových médií a inými spô-sobmi manipulácie.

Pridaj komentár