Počet členov poriadkových hliadok sa zvýši. Nový projekt ušetrí aj mestskú kasu

Samospráva Fiľakova sa zapojí do novej výzvy na Miestne občianske poriadkové služby (MOPS). Po novom by tak v uliciach mesta mohli hliadkovať dvaja noví členovia. Projekt ušetrí peniaze mestského rozpočtu a zlepší podmienky práce členov hliadky.

Poslanci mestského zastupiteľstva schválili v októbri predloženie žiadosti o dotáciu na Ministerstvo vnútra SR na fungovanie MOPS. Dotáciu vo výške vyše 200-tisíc eur by mala samospráva spolufinancovať piatimi percentami.

V súčasnosti funguje v meste osemčlenná hliadka, ktorá bola v rámci staršej výzvy zriadená v decembri minulého roka. Ako však uviedla prednostka mestského úradu Andrea Mágyelová, stará výzva mala niekoľko trhlín. „Pri jej vypísaní sa nepočítalo s tým, že minimálna mzda každým rokom rastie. Príspevok na hliadky sa preto odvíjal od 435-eurovej minimálnej mzdy, ktorá už neplatí. Doplácali sme na to,“ vysvetlila prednostka. V novej výzve sa už pri financovaní projektu bude prihliadať aj na zvyšovanie minimálnej mzdy.

Zároveň bol vo výzve stanovený paušálny príspevok, z ktorého mala samospráva zabezpečiť stravovanie zamestnancov, ich pracovný odev a výstroj, tvorbu sociálneho fondu a platbu prípadných príplatkov, vo výške 25 percent. V novej výzve ho navýšili na 40 percent. „Toto bude opäť výrazne šetriť mestskú kasu. Najmä v letných mesiacoch bývajú hliadky prítomné na mnohých mestských podujatiach, kde dohliadajú na poriadok. Po vyplatení víkendových či nočných príplatkov, ktoré im prináležali, nám pomaly neostávali peniaze ani na pokrytie ich stravovania, už vôbec nie výstroja a ďalších potrebných vecí, ktoré sme museli dotovať my. Zvýšený paušál nám preto veľmi pomôže,“ dodala.

Ďalším pozitívom novej výzvy, do ktorej sa mesto zapojí, je možnosť navýšiť počet členov hliadok na 10. „To znamená príjem do dvoch ďalších rodín.“ Predĺži sa aj trvanie projektu, nakoľko nová výzva bude oproti pôvodnej končiť o dva mesiace neskôr.

Náplň práce hliadok ostane nezmenená. Naďalej budú poskytovať sociálne a asistenčné služby, a to najmä pri udržiavaní verejného poriadku v spolupráci so štátnou i mestskou políciou, zabezpečovaní plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky, ochrane verejného a súkromného majetku či ochrane životného prostredia.

Zdroj: Klaudia Kovácsová, hovorkyňa mesta

 

 

Publikované 26. 11. 2018

Zdieľajte článok

Pridaj komentár