Poslanec Čeman: Premeňme Domov mládeže na Domov dôchodcov

Domov mládeže (DM) chátra, to je síce pravda, no on zato nemôže.  Mesto Rimavská Sobota na čele s primátorom a zamestnancami počas celého volebného obdobia na jeho záchranu  či premenu nič nepodniklo.

V hodine dvanástej, pár dní pred koncom volebného obdobia, sa zrodí nápad: „Domov mládeže treba odpredať stavebnej firme, od ktorej ho po investovaní 6,5 mil. € mesto odkúpi späť a 132 jedno-, dvoj- a trojizbových bytov sa pridelí mladým rodinám.“

Priemerná hodnota jedného bytu bude presne 50 tisíc €. Cena bytu by mohla byť nižšia, no to by ho stavebná firma musela predať za menej, napríklad za 5,5 mil. €. No aj suma niečo nad 40 tis. € je na Rimavskú Sobotu privysoká. Tento predaj sa má uskutočniť tesne pred komunálnymi voľbami, keď sa z volebných programov kandidátov na post primátora Rimavskej Soboty  dozvedáme, že internát chcú premeniť na Domov sociálnych služieb (DSS).

Viacerých občanov Rimavskej Soboty neprekvapím, keď uvediem, že asi pred desiatimi rokmi VÚC Banská Bystrica za župana p. Murgaša (jedným z jeho zástupcov bol pán Šimko) chcela premeniť Domov mládeže na Domov sociálnych služieb (DSS). Existuje aj vypracovaná projektová dokumentácia, a v tom období primátor Rimavskej Soboty MUDr. Cifruš vydal stavebné povolenie na výstavbu DSS s jedinou výhradou, že na vykurovanie DSS sa nebude používať vlastná kotolňa, ale centrálny zdroj tepla, kde je mesto spoločníkom.

Predaj Domova mládeže v tomto predvolebnom čase považujem za neetický, možno aj s cieľom narušiť volebný program protikandidátov na post primátora Rimavskej Soboty, ktorí výstavbou DSS prejavujú úctu k seniorom nášho mesta. Ľuďom, ktorí nášmu mestu a štátu obetovali to najdrahšie: svoju mladosť, svoje sily, svoje zdravie, a preto si pozornosť zaslúžia.

Štyridsať rokov som pôsobil na Gymnáziu v Rimavskej Sobote a z vlastných skúseností môžem napísať, že najmä posledných 15 – 20 rokov iba malá časť našich absolventov po skončení vysokej školy žije v našom meste. Podobne je to aj s absolventmi iných stredných škôl.  No nechali tu svojich rodičov, ktorým budú roky pribúdať, zdravie a sily im budú ubúdať. Seniorský manželský pár to má ľahšie. No keď zostane človek sám a ešte s podlomeným zdravím, je bývanie v DSS výhodnejšie, ako žiť sám v dvoj- či trojizbovom byte. V DSS bude zabezpečená nielen zdravotná starostlivosť, celodenná strava, čisté oblečenie, ale aj spoločenský kontakt s rovesníkmi.

Vybudovaním DSS v ňom nájde domov viac ako 300 seniorov, a tým sa uvoľnia v Rimavskej Sobote byty seniorov, ktorých bude určite viac ako plánovaných 132 bytov (a ich cena nebude 50 tis. €). V neposlednom rade vznikne v DSS viac ako 100 pracovných miest, napríklad ošetrovateľov, kuchárok, zdravotných sestier, upratovačiek, zamestnancov práčovne a pod.

Záverom chcem povedať, že aj na poslednom rokovaní mestského zastupiteľstva navrhnem, aby bol bod „Predaj Domova mládeže“ stiahnutý z rokovania. Očakávam, že ma podporia aj ďalší poslanci, nielen sedem statočných z posledného zastupiteľstva – Štefan Baláž, Zoltán Bán, Miroslav Bitala, Zsolt Főző, Ivan Hazucha, Robert Kuvik a Július Sojka.

Mgr. Ján Čeman, poslanec MsZ

Publikované 31. 10. 2018

Zdieľajte článok

Pridaj komentár