Prezidentský kandidát József Menyhárt zbiera podpisy, koalíciu KDH a SMK-MKP v Rimavskej Sobote pre komunálne voľby podporuje

Do Rimavskej Soboty  zavítal 18. októbra predseda strany SMK-MKP József Menyhárt, ktorý kandiduje na slovenského prezidenta. Okrem zbierania podpisov na svoju kandidatúru sa stretol aj s kandidátmi na poslancov Mestského zastupiteľstva v Rimavskej Sobote za koalíciu KDH a SMK-MKP.

„V Strane maďarskej komunity a u väčšiny príslušníkov maďarskej menšiny pretrváva názor, že maďarská komunita na Slovensku má mať svojho kandidáta na post prezidenta republiky. SMK deklarovala tento zámer už v júni tohto roka, keď vyslovila, že do prezidentských volieb postaví svojho kandidáta. Z pôvodných štyroch kandidátov bol nakoniec navrhovaný József Menyhárt, súčasný predseda SMK, ktorého koncom septembra jednohlasne potvrdili ako kandidáta delegáti zjazdu SMK. József Menyhárt túto kandidatúru prijal s tým, že mieni byť dôstojným kandidátom, ktorý deklaruje svoje ciele a predsavzatia, ale aj svoju národnosť,“ uviedla v súvislosti s kandidatúrou Józsefa Menyhárta tlačová tajomníčka SMK Helena Fialová.

Dodala, že k tomu, aby mohol niekto kandidovať za prezidenta, potrebuje buď 15 tisíc podpisov občanov, alebo 15 podpisov poslancov NR SR. Ako mimoparlamentná strana zbiera SMK podpisy občanov a József Menyhárt sa na niektorých miestach aj osobne zúčastňuje na ich zbieraní.

Čo sa týka koalície KDH a SMK-MKP v Rimavskej Sobote v súvislosti s komunálnymi voľbami, József  Menyhárt ju považuje za dobrú. SMK už v minulosti zvolala pravicové rokovanie za okrúhlym stolom s opozičnými stranami, medzi nimi aj s KDH. „V Rimavskej Sobote sme sa pohli práve týmto smerom a od tejto koalície očakávame, že bude reprezentovať voličov vhodným spôsobom,“ uzavrela Helena Fialová.

Autor: Marta Kanalová

 

Publikované 23. 10. 2018

 

Zdieľajte článok

Pridaj komentár