Husací festival-Liba Fesztivál

Pochutnať na husacích a kačacích špecialitách si budete môcť v nedeľu, 4. novembra v Rimavskej Sobote. Popoludní sa na Hlavnom námestí v obrovskom vyhrievanom stane uskutoční Husací festival-Liba Fesztivál.

 

 

Na husacích a kačacích hodoch vystúpia aj kapely Csillagvirág, Elán Forever a Poker. Hlavnou hviezdou bude známy maďarský hudobník Nagy Feró. Vstup a malé občerstvenie je zdarma, husacie a kačacie špeciality si môžete zakúpiť. Podujatie podporili SMK-MKP a KDH.  Nenechajte si ujsť Husací festival-Liba Fesztivál a pochutnajte si na našich regionálnych jedlách. Takáto akcia totiž v Rimavskej Sobote ešte nebola.

Autor: Marta Kanalová

 

Publikované 22. 10. 2018

Zdieľajte článok

Diskusia

  1. Všeobecné frázy nič konkrétne

    z "programu"

    – Uprednostňovať miestnych podnikateľov a výrobcov pri investičných zámeroch mesta………….AKÝCH INVESTÍCIÍ?
    – Zlepšenie využívania príležitostí pre cezhraničné vzťahy………….AKÝCH?
    – Poskytnúť priestor pre zahraničných investorov………….KTORÝM a KDE?
    – Podpora regionálnych produktov………….AKO?
    – Naliehať na kompetentných, aby sa do nášho mesta dotiahli strategické investície, napr. vybudovanie rýchlostnej cesty R2 v plnom profile………….AKO?

  2. Mňa trápi skôr to, že každý kopíruje program pána Ceglédyho, už aj ten Husací festival husacieho experta sa pokúša pripomínať úspešnú kapustnicu a klobasový festival. Kapustnica nie mesiac pred voľbami bola vymyslená a neprináša len cirkus pre občanov, ešte zázrak, že žiadny humorista tentokrát nebol povolaný. Pozrime sa ale na program bližšie!
    -Uprednostňovanie miestnych podnikateľov – to isté má Ceglédy
    -Poskytnúť priestor pre zahraničných investorov – II –
    -Podpora miestnych produktov – II –
    -Investície, R2 – II –
    -Zárukou rozvoja mesta je úzka spolupráca medzi mestom, krajom a vládou.Udržanie dobrých vzťahov s akoukoľvek vládou – toto doteraz nikto nereklamoval, ale teraz treba opakovať! Hlavne SMK doteraz bolo VYHRADNE proti dobrým vzťahom napríklad s MOSTom, SNS, teraz zrazu 180 stupňová otočka?? Nebudťe už smiešny!
    -Vybudovanie pešej zóny na obidvoch stranách rieky Rimava
    -Kurinec atď.

    Problém je len v tom, že pokiaľ pán Ceglédy na tom už dlhý čas rokuje a má kontakty, združenie ultrakonzervatívnych autonomistov, ktorí využívajú KHD na svoje účely, nemá žiadne kontakty – maximálne tak na Orbána, ktorý ich financuje.

  3. To je Váš názor a pár ľudí okolo kandidáta, ktorý v živote nepracoval v samospráve mesta a nemá žiadne skúsenosti ani ako poslanec mesta. Takže, skôr on kopíruje od strán a politikov, ktorých si párkrát vypočul na zasadaniach MsZ.
    Že rokuje ? S kým ? Pche, so smerákmi rokuje už roky a čo z toho ? Tak aké kontakty ? Vata a obyčajné idey, bez opory z reálnej praxe. 😀

  4. Vilko prí všetkej úcte ja žiadneho liblinga nemám a tobôž ma netrápia taľafatky v nejakom "volebnom programe" . Vilko aká neistota, čo mňa môže trápiť? ja nie som závislí od politiky ani od primátora som bývalý občan RS ktorý už roky žije mimo RS len ma trápi ako podceňujete voliča.

  5. Pan Vas v mnohom s Vami nesuhlasim, ale teraz musim uznat ,ze mate pravdu co sa tyka volby primatora. Pre mnoho rozmyslajucich volicov nikdy nebude vyhovujuci kandidat bez predchadzajucej prace v samosprave, alebo niekde kde by boli zname nazory na vselico co sa deje v samosprave. Nepoznat dlhodobe skutocne nazory kandidatov na rozne veci a situacie je pre volbu podstatny problem. Kupeny reklamny priestor pred volbami a tam prezentovanie hoci coho hoci komu podla potreby co sa akuratne hodi atd. …. to v ziadnom pripade. A absoloutne neprijatelne je,ze niekto si v podstate volicov kupi, lebo ma na to ( alebo ludia v pozadi maju na to), a hlasa co sa hodi momentalne a niekto kto nema na to , hoci to mysli uprimne a dobre pre obcanov nepochodi.

  6. Pán Vaš, ja to poviem takto, keby ste kandidovali len proti Šimkovi a Zagyimu, tak máte šancu uspieť, lebo máte skúsenosti, ako vravíte, viete čo ako funguje. Lenže v dnešnej dobe všetko funguje na základe záujmov a na základe toho, čo dokážeme presadiť. Vy by ste boli dobrý kandidát, keby mesto bolo v dobrom stave, ako skúsený v politike by ste udržiavali tento dobrý stav… lenže momentálne mesto je v katastrofálnom stave! Treba tu mladých a odhodlaných, ktorých keď vyhodia cez dvere, tak sa vrátia cez okno. Aj ja mám takú skúsenosť, že keď sa nedá cez dvere, treba cez okno – a podarilo sa mi to, aj keď šanca bola minimálna. Teraz treba kontakty na SARIO, na vládu, na vedúcich politických strán a ísť do Bratislavy, klopať im na dvere. Ak povie nie jeden, tak za druhým, tretím, atď. Treba práca do mesta, treba kontakty na ľudí, ktorí rokujú s prichádzajúcimi investormi. Prečo v jednom meste je veľa investícií a v druhom skoro žiadne a pritom je to povedzme väčšie a vybavenejšie mesto? Tu treba dať záujmy do úzadia a mali by sme sa spojiť, lebo len spojenie všetkých dokáže mesto vzbudiť.
    Pán Ceglédy ako vravíte nepracoval nikdy v samospráve, ale pracuje ako podnikateľ, ktorý pozná ako to v biznise funguje. Vie, čo chce investor, čo je asi najdôležitejšie, aby pri výbere uprednostnil naše mesto. Tiež v prípade R2, kto chodí za vládou, za NDS, za neviem kým všetkým?
    Akú máte šancu uspieť? Podľa Vás reálne koľko percent voličov Vám dá hlas? Ako som už písal, na SMK sa nespoliehajte. Im ide len o to, aby sa oni dostali do mestského parlamentu, veď Vás ani nepodporujú oficiálne. Ako je to možné??? Koľko percent má KDH v spojenectve s SMK? 20%? Už tu sa ukázalo, že ste rokovali nesprávne, lebo by ste mali byť, ako oficiálny kandidát SMK-KDH! Treba primátora, ktorý vie presadiť svoje. Ako príklad tam je Šimko, ten si vždy presadí čo chce, vie manipulovať s ľudmi, žerú mu to aj s navijakom. Je to síce zlý príklad, ale asi chápete, čo chcem tým povedať.

  7. Želám Vám, aby ste o 4 roky neľutovali Vaše preferencie- lebo samosprávna politika nie je o biznise s káblami ! Môžete to vidieť na Vami udávanom príklade- Šimkovi,
    Určite chápete, o čom hovorím… A toto Váš kandidát jednoducho NEUMÍ ! 😀

  8. Pán Vaš, čakal som nejaké argumenty z vašej strany, že vyvrátite moje tvrdenia. Vysvetlíte, prečo to vy viete lepšie. Poviete, konkrétne na akých rokovaniach ste sa zúčastnili a podobne. Predstavíte niečo, vďaka čomu bude jasné, že jeden učiteľ je lepší v samospráve, ako "biznismen s káblami". V politike nie sú len veteráni, pozrite sa do sveta: Trump, mladý Macron alebo aby sme nešli ďaleko tak náš vedúci BBSK.
    Každá politika je v časti o biznise a správny politik dokáže udržať rovnováhu medzi biznisom a potrebami občanov. Bez biznisu zastane svet (ako teraz v RS), nikto nemá prácu, podnikateľom sa hádžu polená pod nohy (a iným mestské zákazky). Keď sú továrne, práca, tak sa začne rozvíjať mesto, začnú ľudia chodiť von, ožijú obchody, reštaurácie, služby. Uživí sa celá rada ľudí. Mesto získa viac daní atď, veď ste zabehnutý politik, netreba Vám to vysvetľovať.
    Nehrajte politiku SMK, pre ktorých na najdôležitejšie, aby na vlakovej stanici svietil nápis RImaszombat, ale skoro žiadny vlak sem nepríde. Vyserú sa na to, že plno ľudí chodí z RS do Budapešti/Miskolca pracovať/študovať/oddychovať, netreba lobovať za také spoje, hlavné je, aby sa vytvoril hraničný priechod niekde pri Rimavskej Seči, aby traja dedinčania nemuseli ísť okolo do Ózdu (a aby získali bod proti MOSTu). Vychovávate deti, čo je pre nich dôležitejšie? Aby mali tu prácu a neodišli, alebo aby svoje vzdelanie úročili niekde v Anglcku alebo minimálne v Bratislave? Vytvorme tu podmienky pre ich rozvoj, pre ich život, aby boli hrdí rimavskosoboťania a svoj potenciál využili na zveľadenie rodného mesta. ALE k tomu treba investície, investície a investície, lobovanie u politikov, mať otvorené dvere do SARIO, atď. Chýbajú tu tisícky pracovných miest. Najprv treba práca, potom môžeme budovať ostatné.

  9. 2filozof: Na Vás žiadne argumenty by aj tak nezabrali, lebo Vy ste už presvedčený. A ja som sem neprišiel presviedčať presvedčených ! Ešte raz- želám Vám, aby ste boli so svojim presvedčením v harmónii aj o 4 roky. 🙂

    2 lukas45: Zabudol si, že Šimko bol pred tým, ako bol zvolený za primátora- 4 roky podpredsedom samosprávneho kraja…
    To, že som ho podporoval 6 rokov, som už tisíckrát oľutoval! 🙁 Ale toto už nezmeníme. Je ho však možné vymeniť.

  10. 2viva: Presvedčený som, ale pokiaľ poviete argumenty – ktoré sú doložené faktami, tak môžem zmeniť názor. Ja preto podporujem p. Ceglédyho, lebo on oproti ostatným uvádza konkrétnejší program. A vidieť, že zo svojich (možno iných) peňazí robí programy pre ľudí, posledné mesiace opravuje veľa vecí, ktoré by malo mesto. Ja som zatiaľ nevidel, že niektorí kandidát by zo svojich išiel a realizoval veci pre blaho mesta. To, že sa poslanci (aj kandidáti) postavia pred novovyasfaltovanú cestu, ktorú zaplatil štát/kraj/mesto, to nie je to isté, to dokáže hoci kto.
    Ja s Vami chcem diskutovať a pokiaľ nič lepšie z toho nevyjde, tak aspoň ma (nás, ktorí tu čítame diskusie) naučíte niečo nové ohľadom regionálnej politiky. A možno, presvedčíte iných voličov, aby Vám dali svoj hlas.
    Ja tu nechcem čítať odpovede, na aké som zvyknutý od kotlebovcov, keď im dojdú argumenty, veď vy ste vzdelaný človek.

  11. Zasadiť niekoľko stromčekov, natrieť nejaké preliezky a podobné veci vie urobiť každý. Ja nevravím, aby ste urobili kapustnicu na celom námestí. Tým som nechcel narážať práve na Vás, ale na všetkých kandidátov (aj poslancov), ktorí 4 roky nič nerobia a mesiac pred voľbami sa idú pretrhnúť, kto urobí zrazu viac.
    Dobre, nechajme môj názor, poďme na Váš názor. Povedzte, akým spôsobom chcete pritiahnuť investície do RS? Myslím niečo konkrétne, nie že začnem rokovať s vládou, to môže povedať každý kandidát. Vyššie pán lukas45 sa pýtal ohľadom programu: AKÝCH INVESTÍCIÍ? AKO? KDE? Skúste podľa Vášho výberu aspoň na jednu z nich, dať konkrétnejšiu odpoveď – nie pre mňa, pre iných voličov, ktorí ešte nie sú rozhodnutí…

  12. Naozaj máte takú predstavu o samosprávnej demokracii, že poslanci MsZ majú sadiť stromčeky, natierať preliezky pred voľbami ?
    Radšej, potom do komunálnej politky ani nechoďte !

    Spôsob pritiahnutia investícií do RS- nechajte to na mňa ! Ja mám svoj okruh známych či investorov a možno aj Vy máte. Moji pred 4 rokmi vyhlásili, že budú rokvoať o investíciách do RS, keď bude iné vedenie mesta. Len je pravda aj to, že s tou konkrétnou (ktorá mala byť v RS pred 4 rokmi) išli radšej do Lučenca a Fiľakova. Ale v talóne sú ešte aj iné investície. 🙂

  13. Pán Vaš, ja nechcem ísť do komunálnej politiky, asi si ma s niekym pletiete 😀 So sadením stromčekov ma chytáte za slová, ale to je dobré. Myslel som to vo všeobecnosti tak, že človek málokedy vidí, že kandidát príde a urobí z vlastného vrecka niečo pre občanov. Toto nie je k téme, ale tak na zamyslenie – aká šanca na výhru by mohla byť v komunálnej politike, keby niekto všetky výdavky na plagáty, billboardy a podobne, radšej premení na služby mestu? Je to len "filozofovanie", nesúvisí to ani s kampaňou pána Ceglédyho, ani nikoho iného. Len predsa, keď chodíme po meste a vidíme neskutočné množstvo reklamy kandidátov a tieto peniaze sú v podstate vyhodené na papier a farbu. Poznámku, že žijem v utópii, nemusíte písať 😀

    Dobre, beriem Vašu odpoveď na investície, už sa to črtá, aj keď je na tom ešte čo vylepšiť.
    Dajme otázku, na ktorú pokiaľ viem, ani pán Ceglédy ešte nemá riešenie, ktoré by bolo konkrétne. Možno vy ste niekde vysvetlili konkrétne, ale žiaľ som na danej akcii nebol, alebo nečítal na internete.
    Ako plánujete obnoviť župný dom. Konkrétne, čo tam má byť po novom a ako chcete získať peniaze na opravu. Mesto nemá prostriedky na obnovu, teda čakať na výzvu (vládne, EU fondy,…), ktorá by mohla pasovať na župný dom?

  14. Máte pocit, že ja mám veľa reklamy v meste? Podľa https://www.transparentneucty.sk/#/ucet/SK1809000000005149821053 som vydal na kampaň len prostriedky (588.-) na volebné noviny. A porovnajte s ďalšími kandidátmi…
    Ja viem, Vy to myslíte iba všeobecne. Tu s Vami súhlasím. Ja byť podnikateľom, tak 15 resp. 45 tis. tisíc radšej vrátim svojim zamestnancom na prémie!

    Investície- v tomto máme zrejme všetci traja vyzývatelia jasno: Bez rokovania a podpory V-SR. ministerstiev (najmä hopsodárstva, výstavby a regionálneho rozvoja), SARIO a konkrétnych investorov sa RS nikam nepohne.

    Župný dom kedysi postavili za necelé 3 roky z vtedajších obecných a župných zdrojov, resp. z darov jednotlivcov a živnostníkov. Dnes takisto existuje postupná rekonštrukcia z obecných rezerv (i kapitoly rozpočtu mesta vyčlenej n atenot konkrétny účel) , z externých projektov či fondov. Ani dotácie a prípadne krátkodobé úvery by som nevylučoval (tu je však potrebný konsenz v zastupiteľstve). V prípade Župného domu je však potrebné uviesť aj naplnenosť budovy- to musí budúci primátor promptne riešiť.

  15. Nie na Vás som myslel s reklamou a v mojich očiach ste asi najtransparentnejší z kandidátov, s tým ja nemám žiadny problém.

    Ja viem, že za krátky čas sa postavil župný dom, môj prastarý otec bol medzi staviteľmi. Pri výstavbe bolo mesto v inej finančnej situácii, ako je teraz a ako píšete, aj ľudia prispeli. Moja otázka je (berte ju ako mimo otázok ku kampani), aké využitie plánujete pre župný dom? Ako ju naplniť, ak okresný úrad prakticky opustí budovu. Podľa Vás sa dá zvrátiť stav a "prehovoriť" ministerstvo, aby predsa len neodišlo z budovy. A povedzme nech do novozrekonštruovanej budovy premiestni iný úrad, ktorý má povedzme nevyhovujúce podmienky? A pokiaľ nie, tak čo by sa tam dalo realizovať? Podľa mňa, pre každého kandidáta by táto budova mala byť dôležitá, lebo je to najkrajšia budova v meste a je to kus histórie Rimavskej Soboty. A čas hrá proti nám, lebo ak sa vyprázdni a niekoľko rokov sa k nej nedotkne, tak postupné opravy môžeme vylúčiť, bude sa musieť robiť generálka, ako v prípade súdnej sedrie.

  16. Župný dom je isto dôležitým symbolom regiónu a mesta, ale v poradí rebríčka rozvojových priorít či dôležitosti, sa nachádza na 5-7 priečke. Tá budova si zaslúži postupné opravy z mestského rozpočtu- a na to treba nájsť kapitolu!- alebo aj uchádzanie sa o možné externé zdroje, napr. aj o sponzorov, ako to bolo v prípade opravy fasády pomocou fondov SPP; či aj sledovanie zásobníka výziev a budúcich projektov. Tu je možná cesta postupného progresu. 🙂

    Vrátim sa však k Vašej poznámke o potrebe "tisícky pracovných miest". Nielen z ostatného duelu mám poznatky, že v našom meste (a možno aj regióne) by bolo momentálne problematické nájsť tisícky kvaifikovaných pracovníkov v prípade potenciálneho začatia výroby subdodávok pre Rover. Tu som skeptický- ako podnikatelia či môj protikandidát Robo Zagyi- avšak tadiaľto by cesta viedla len v prípade prefrenčnej implementácie koncepcie rozvoja zaostalých regiónov (alebo ak chcete- pozitívnej diskriminácie zaostalých regiónov) v spojitosti a s náväznosťou na prípravu kvalifikovaných kádrov v školstve resp. v duálnom vzdelávaní na mieste:

    Iná možnosť je pomalšia, avšak pre miestne sociálno-ekonomické a personálne pomery zjazdnejšia- a tou je rokovať s konkrétnymi investormi pri etablovaní sa menej sofistikovaných výrob- rozumej: metly/šimkolopaty, betónové bloky na komunikácie (namiesto asfaltu), šimkovské mrkvičky a záhradníctvo, a i.

    A potom v neskorších štádiách stabilizácie manuálne produktívneho obyvateľstva (a s tým i stabilizácie školstva, tretieho sektrou slôužieb a obchodu) začať po niekoľkých rokoch usiľovať aj o sofistikovanejších producentov (produkcia a montáž elektrosúčiastok napr. do elektromobilov atď.). 🙂

  17. Existuje tu aj fluktuácia zamestnancov. Veľa ľudí z RS pracuje v Bratislave, Trnave, Nitre alebo v zahraničí. Dokonca aj vo Fiľakove a v okolí a dochádzajú každý deň. Títo zamestnanci odišli z RS, lebo tu nenašli prácu, ale tu majú svoj domov, rodinu. Vyčísliť počet tých, ktorí by sa radi vrátili a pracovali "doma" je ťažké, ale určite niekoľko stoviek zamestnancov by bolo možné takýmto spôsobom "navrátiť" v prípade etablovania aj sofistikovanejších výrob. Sú to už zaučení zamestnanci v iných závodoch. Do výroby Šimkolopát a podobných jednoduchších produktov by sa mohli zapojiť aj "domáci" nezamestnaní. Tiež Vami spomínané duálne vzdelávanie by prinieslo svoje ovocie (ale len o niekoľko rokov). Pre duálne vzdelávanie treba niečo urobiť, otvoriť nové odbory, rozšíriť existujúce stredoškolské inštitúcie. Najlepšie by bolo ruka v ruke s investorom, ktorý by tu otvoril fabriku. Študenti by mali miesto na prax, možno by niečo aj dostali za odmenu a investor by mal zabezpečené dopĺňanie stavu zamestnancov, ktorí by už boli vyškolený.
    Na začiatok by som povedal, že by bol najlepší mix investorov, teda aj výrobcovia Šimkolopát, potravinárske závody ale aj elektrotechnika alebo niečo podobné. Bolo by to lepšie, ako jeden veľký špecializovaný závod. A treba začať pracovať na rozvoji školstva, duálneho vzdelávania a podobne. By som rád uvítal aj povedzme detašované pracovisko niektorej vysokej školy, ako to funguje vo viacerých menších mestách. Bolo by to veľké pozitívum pre RS, aj keď realizácia by bolo náročná.

    K budove župného domu: určite to nemá byť priorita nového vedenia, má to byť riešené prioritne len vrámci opráv mestských budov.

  18. Viac-menej sa zhodneme v týchto (vo Vami vymedzených) oblastiach.

    Skôr by som však hovoril o migrácii produktívneho obyvateľstva- ale to je len sémantika. Podstatné je dostať domov toto odborne skúsené a ekonomicky migrujúce obyvateľstvo.

    Práca- vyššie mzdy- daňové resp,. odvodové výhody podnikateľov (aby sa oplatilo podnikať a zamestnávať ľudí)- okresanie bezzásluhovej sociálnej sféry v štáte (aby sa oplatilo radšej pracovať ako poberať dávky): toto všetko je však úlohou vlády a ministerstiev i spoločného lobingu poslancov a primátorov zaostalých miest a starostov regiónu (ZMOG v spolupráci so ZMOS-om).

    Otázka duálneho vzdelávania je samozrejme spätá iba s etablovanou produkciou v tunajších voľných priestoroch (kasárne a ZŤS) a má dlhodobý charakter s pomerne dlhou dobou "nábehu". Analýza chýbajúcich povolaní (mapovanie požiadaviek pracovného trhu) bude nutnosťou v prípade príchodu investícií. Takže, zamestnávatelia/producenti budú musieť predom avizovať potrebu odborností/kvalifikácií a školský resp. duálny systém bude musieť pružne reflektovať potreby trhu práce. Ale tu je nutná vyššia súčinnosť s BBSK – ako zriaďovateľom stredných odborných škôl, úradom práce (ÚPSVaR), producentov i mesta.

    Vyššie vzdelávanie bude ako nedeliteľná súčasť a vyšší stupeň tohto nového ponímania personalistiky na trhu práce. Avšak sú tú aj iné možnosti získania vysokokvalifikovaných elít: resourcing z iných oblastí (najmä verejná správa), reemigračný recruitmernt, VVP- nové školy a rekvalifikačné kurzy pre ambicióznych a stredoškolsky vzdelaných odborníkov v mieste bydliska (tu je evidentne potrebná nová filozofia vzdelávacieho systému v regióne).

    Župný dom- brať ako významný symbol regiónu a postupne ho rekonštruovať z kapitoly mestského rozpočtu príp. príspevku MsBS. A samozrejme usilovať aj o iné zdroje, ktoré som už spomínal- sponzori, zbierky, projekty či hľadať aj spôsob ako Župný dom vyhlásiť za dôležitú národno-kultúrnu pamiatku. 🙂

Pridaj komentár