Rada ZMOS prijala zásadný postoj k aplikácii zákona o sociálnych službách

Združenie miest a obcí Slovenska sa na tohto týždňovom rokovaní Rady ZMOS venovalo aj aplikačnej praxi zákona o sociálnych službách v podmienkach miest a obcí. Výsledkom rokovania je prijatie postoja, podľa ktorého Združenie miest a obcí Slovenska zásadne odmieta tvrdenia, že mestá a obce si neplnia povinnosti vyplývajúce z novela zákona v súvislosti s poskytovaním finančného príspevku na prevádzku sociálnych zariadení, ktorý zriaďovateľom sú neziskové organizácie.

Rada ZMOS tiež zásadne odmietla konštatovanie, že mestá a obce porušujú právo občana na výber poskytovateľa príspevku na prevádzku neštátnych zriaďovateľov.

Okrem toho Rada ZMOS nesúhlasí s návrhom na úpravu vzorca na výpočet finančného príspevku na prevádzku neštátnych zriaďovateľov, lebo pri výpočte by sa neprihliadalo na skutočnú výšku úhrady klientov v týchto zariadeniach , ktorú si stanovuje sám neverejný poskytovateľ, a ktorého výšku mestá a obce nemôžu ovplyvniť. Podobne Rada ZMOS nesúhlasí so zrušením podmienky komunitných plánov, ako nástroja regulácie príspevku od štátu. Vypracovaný a schválený komunitný plán miest a obcí ZMOS považuje za zákonný nástroj regulácie pri poskytovaní príspevku štátu pre týchto poskytovateľov. Rada ZMOS má tiež má negatívny postoj k mimoriadnej dotácii pre neverejných poskytovateľov v objeme 10 mil. eur v roku 2018.

Združenie miest a obcí Slovenska o týchto postojoch Rady ZMOS informovalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.  Rokovanie Rady Združenia miest a obcí Slovenska sa uskutočnilo tento týždeň, 9. a 10. októbra 2018.

Zdroj: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS

 

Publikované 12. 10. 2018

 

 

Zdieľajte článok

Pridaj komentár