ZMOS odmieta preberať zodpovednosť za opatrenia v rámci školských obedov

Združenie miest a obcí Slovenska na aktuálnom rokovaní Rady ZMOS prijalo zásadné stanovisko k realizácii opatrení týkajúcich sa „bezplatných školských obedov.“ Združenie miest a obcí Slovenska odmieta, aby mestá a obce, ako zriaďovatelia zariadení školského stravovania, preberali zodpovednosť za realizovanie opatrenia “bezplatné školské obedy”.

Toto opatrenie predpokladá v podstate okamžite zvýšenie počtu obedov o cca 120 tis. obedov denne, pričom už dnes vieme, že mestá a obce nemajú na takýto nárast vytvorené personálne a ani technické kapacity. Na uskutočnenie tohoto opatrenia mestá a obce nedostanú žiadne zvýšené finančné prostriedky oproti súčasnému stavu.

ZMOS upozorňuje, že navrhovaná legislatívna zmena vytvára priestor, na jednej strane k možnému plytvaniu s potravinami a na strane druhej k vytvoreniu aj takej situácie, že zákonní zástupcovia detí a žiakov nebudú platiť za obedy menej, lebo samospráva si bude musieť zvýšené náklady prenášať do režijných nákladov, ktoré sú taktiež súčasťou poplatkov za obedy. Ceny za odobrané obedy majú byť znížené o výšku dotácie na jeden obed vo výške 1,20 € . O pridelenie  dotácie musia mestá a obce požiadať v súlade so zákonom č. 544/2010 o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, pričom sa môže stať, že dotácia mestu alebo obci, z rôznych dôvodov, nebude poskytnutá.

Ako riešenie ZMOS navrhuje, aby návrh  bol uskutočňovaný postupne a za podmienky garancie, že náklady miest a obcí  spojené s projektom “bezplatné školské obedy” budú uhradené z prostriedkov štátneho rozpočtu.

Zdroj: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS

 

Publikované 10. 10. 2018

Zdieľajte článok

Pridaj komentár