Ako riešiť otravných a zapáchajúcich žobrákov v meste?

Táto otázka trápi aj Rimavskú Sobotu. Napriek tomu, že v meste je veľa ľudí bez práce, žobrákov pribúda ako húb po daždi. Niektorí slušne a pokorne prosia o almužnu. Iní drzo obťažujú okolidúcich, medzi nimi sa nájdu aj agresívni.

„Žobrák sedáva aj pred bankou na Ul. SNP. Zvykne pýtať od ľudí cigaretu. Stalo sa aj to, že ak mu ju niekto nedal, tak bol agresívny. A ten nepríjemný zápach, najmä v lete. Keď vstane z chodníka, hocikedy po ňom ostane mláka od moču,“ posťažovala sa nám jedna z obchodníčok. V tejto súvislosti sa obrátila na mestských policajtov. Tí sú však bezradní. Nemôžu totiž žobráka len-tak vykázať z verejného priestranstva.

Iná otrhaná, špinavá, počúraná žobráčka zas zvykne jedávať polievku z plastových kelímkov. Vôbec jej neprekáža, že ju rozlieva po ulici. Problémom centra Rimavskej Soboty nie sú len otravní žobráci, ale aj odpadky, povaľujúce sa po zemi. Pochádzali ich tam neporiadnici. A to má byť výkladná skriňa mesta…

Nepríjemne páchnuci bezdomovci trápia aj iné mestá. Košice to vyriešili tvrdším VZN-kom. Nové staromestské všeobecne záväzné nariadenie o dodržiavaní poriadku a čistoty schválili poslanci mestskej časti v roku 2014. Podľa neho je v celom Starom Meste prísny zákaz žobrať „vtieravým, otravným a nepríjemným spôsobom, ktorý obťažuje iné osoby“. Na letných terasách a v ich priamej blízkosti je zakázané akékoľvek žobranie. V pešej zóne, ktorú tvorí historické centrum mesta, zakázali aj sťažovať voľný pohyb osôb najmä sedením, ležaním a spaním na verejnom priestranstve.

Otravných žobrákov a asociálov teda môžu mestskí policajti vykázať pod hrozbou pokuty. Tá by mala byť len krajným riešením, keďže jej vymožiteľnosť od takýchto osôb je komplikovaná. VZN zakazuje na verejnom priestranstve i piť alkohol, brať drogy, fetovať, znečisťovať priestranstvá zvieracími a ľudskými exkrementmi či odpadkami.

Možno by nebolo od veci, keby po vzore Košíc podobné VZN-ko prijali aj poslanci v Rimavskej Sobote. Ale to bude zrejme úloha na nový poslanecký zbor. Keby som sa stala poslankyňou, určite by som za takéto nariadenie zdvihla ruku.

Autor: Marta Kanalová

 

Publikované 2. 10. 2018

 

 

Zdieľajte článok

Diskusia

  1. Ak Lucifer nebude manipulovať výsledkami volieb ako vždy, tak pani KANALOVÁ má vysoké šance sa stať poslankyňou mesta, nakoľko ona jediná z mestských novinárov a jej Gemerland riešia dôsledne bolestivé záležitosti občanov nášho mesta ! 🙂
    PS- Iba malá poznámka -jej meno sa píše s krátkym A. lebo pochádza z maďarského mena Kanala, a nie Kanál. Ale Lucifer to robí očividne zámerne, lebo sa bojí konkurencie !

  2. To by nebol Lucifer, keby nemal negativitu. Občania si vo voľbách vyberú, kto ich bude zastupovať v poslaneckom zbore. Vyše 17 rokov sa ako novinárka venujem prevažne občianskym témam. Mnoho vecí sa aj kvôli medializácii pohlo dopredu. Preto som sa rozhodla, že budem kandidovať ako poslankyňa. Je to len na ľuďoch, či mi dajú svoj hlas. Nemusím tam za každú cenu sedieť. Lucifer, ja sa nenaháňam za materiálom, funkciami a mamonom, ani neprezliekam kabáty ako niekto. Mám iné hodnoty v živote. Pekný slnečný dník prajem, Lucifer.

    PS: V článku som navrhla možnosť, ako by sa dala riešiť situácia s otravnými žobrákmi a neporiadnikmi v centre mesta. Lenže v tomto smere by mali v prvom rade konať platení úradníci a funkcionári mesta. Pani, ktorú spomínam, sa mimochodom sťažovala aj na istú úradníčku, na ktorú sa obrátila s týmto problémom. Tá sa jej odvtedy ani nepozdraví na ulici. Čudné to praktiky… Úradníci a činovníci mesta sú platení z peňazí daňových poplatníkov, teda občanov, tak v prvom rade by mali riešiť veci verejné.

  3. Ospravedlňujem sa vám pani Kanalová, že som Vám tam dal dĺžeň. Prepáčte nevedel som o tom.
    Píšete ale, že úradníci a činovníci mesta sú platení z peňazí daňových poplatníkov.
    Áno sú, tak ako celá vláda, poslanci NR SR, pracovníci VUC …………….. ale nezabudnite, že i vy ste bol platená z našich daní, kým vás primátor neposlal do čertov pekelných.
    On to však pos.al, že Vás vôbec prijal a to i napriek tomu, že Vám poslanci vyjadrili nedôveru.
    A teraz s ľuďmi s SMK budete kvitnúť na plagáte !
    Blahoželám páni : Auxt, Rigó, Juhász, Halász, Ciprus.
    Nech žije koalícia KDH – SMK :
    Bravooooooooooooooooooooooooooooooooóóóó !

  4. Lucifer, tento komentár vôbec nesúvisí s témou, ale napriek tomu ho tam nechám, aby si urobili čitatelia o Vás obraz, ako osočujete iným, keď neviete k téme nič relevantné napísať. Ďalší podobný osočujúci už bude vymazaný v zmysle upozornenia vpravo pod anektou, kde sú oznamy.

    Keď som pracovala pre mesto, bola som platená z peňazí daňovníkov, ale vždy som písala o občianskych témach, ktoré trápia ľudí a plnila som si svoje pracovné povinnosti. Nebola som lokajom na špagátiku nikoho. To sa zrejme mocipánom nepáčilo. A noviny neboli v hodnotené TIS na poslednom mieste za môjho vedenia ako je to teraz, boli sme na popredných priečkach. Teraz sú najhoršími radničnými novinami, čo sa týka transparentnosti.
    Chápem, Lucifer, že Vás trápi, že som na kandidátke SMK, lebo Vás nepodporili, ale viete, to je aj o vztahoch a vzájomnej dôvere. Pozitívne je, že sa slovenská a maďarská strana dokázali dohodnúť v tomto národnostne zmiešanom meste na spoločnej koalícii. Ale to by asi nebol Lucifer, keby nespochybňoval aj takúto pozitívnu vec.

  5. Lucifer, ja sa necítim byť urazená, ale v minulosti sa na rozdiel od Vás nezvyknem hrabať. Mimochodom, dvakrát bol v Rimavskej Sobote vyháňač diabla. Zrejme kvôli tomu, že tu máme Lucifera. A nie ste môj ani služobník, ani pán.

Pridaj komentár