Postreh: Nakukávač s trestom – zlodeji na slobode!

Zaujímavý je tento právny štát! Ten, kto nakukne do účtov zlodejov, je obžalovaný  a dostane trest, pričom tí za dverami vedia, že oni sú zlodeji. A tak sa nám vyškierajú do očí! Lebo súd je na ich strane.

Bol by som však  zvedavý, keby sudkyni (nedaj´ Bože!) znásilnili dcéru a nejaký úradníček (ktorý je na nákupoch počas pracovnej doby) by videl zločin a svedčil by proti násilníkom. Ako očitéhos vedka trestného činu nebezpečného stupňa by súd ho potrestal za to, že nedodržuje pracovnú disciplínu?!

Whistleblower je pritom všade v Európskej únii dôležitý a chránený svedok, najmä pri obzvlášť závažných trestných činoch. U nás však platí „prezumpcia“ neviny neodsúdených zlodejov a dokázaná vina whistleblowera, ktorý nakukol do špinavých peňazí „cteným“ zlodejom. Však, tí druhí ešte nie sú odsúdení…

Dokonca, teta v talári si dovolí aj drzosť a prikáže svedkovi sa ospravedlniť ľudkom so špinavými rukami. Nie nadarmo sa hovorí, že spravodlivá Justína je slepá! Pritom v tomto prípade  všetci vidia, že je to od nej do neba volajúca nespravodlivosť. Ale ona však vidí smietku v očiach nakukávača a zároveň nevidí  brvná vo vreckách tých druhých neexistujú a pred ňou sú práve oni tí ctihodní… Ó, aká prostoduchá rovnosť zákona!

Autor: Viliam Vaš

 

Publikované 27. 9. 2018

 

Zdieľajte článok

Pridaj komentár