Týždeň slovenskej kuchyne

11. Máj 2018 · Autor: admin 

Na špecialitách slovenskej gastronómie si budete môcť pochutnať v zariadení Čierny orol na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote pochutnať od pondelka, 14. mája do piatka, 18. mája. Na Týždeň slovenskej kuchyne pozýva verejnosť Stredná odborná škola obchodu a služieb. Počas týždňa v znamení slovenskej gastronómie vás čakajú najrôznejšie halušky z májovej bryndze, kyslé polievky, baranina i bravčovina, kyslé mliečne nápoje z črpákov, dezerty zo slovenských surovín, pivo spod Urpína. Sevírovať sa bude aj Demikát, kuracie prsia na salašnícky spôsob, Očovské pastorále, Vlachova šnicla, kurací ovčiarsky rezeň, kysnutý koláč s makom a jablkami a iné špeciality. To všetko pri výzdobe v národných farbách a obsluhe v krojoch. Pacho-hybský zbojník pozýva na Frndžalicu, 50%-ný slovenský destilát pre nebojácnych chlapov. Frndžalica je legendárny a záhadný nápoj, vyrobený klasickou destiláciou v lone čarovnej slovenskej prírody, len z najčistejších prírodných surovín s vysokou energiou. Je tajomná, ale silná, v chuti plná, s vôňou čokolády, vanilky a stopami jablka. Krémová chuť sa decentne prelína s jemným exotickým korením. Jedlá pripravia žiaci a zamestnanci SOŠ obchodu a služieb v Rimavskej Sobote pod vedením Jaroslava Švagerka, ktorý je šéfkuchárom v zariadení Čierny orol. A čím sa vyznačuje tradičná slovenská kuchyňa? Je založená hlavne na bravčovom mäse, hydine, múke, zemiakoch, kapuste a mliečnych výrobkoch. Jedným zo slovenských národných jedál sú bryndzové halušky. Najtradičnejšia polievka je kapustnica. Medzi ďalšie tradičné  polievky patria fazuľová, šošovicová, kuracia, hovädzia a gulášová.

 

Comments

Musíš byť prihlásený, ak chceš vložiť komentár.