Deň sv. Lucie opradený legendami a poverami

Dnes je 13. december a meniny má Lucia. Tento deň naši predkovia považovali v staroslovanskom zvykosloví za najväčší stridží deň. Povráva sa, že vtedy mohli ľudia vidieť lietať na metlách strigy. Pred zavedením gregoriánskeho kalendára bol 13. december považovaný za najkratší deň v roku.

Vystihuje to úslovie: „Lucia z noci upíja, ale dňu  nepridá“ alebo „Svätá Lucia ukazuje svoju moc, lebo nám dáva najdlhšiu noc„. Aj napriek kresťanským legendám sa verilo, že Lucia bola  najväčšou bosorkou a že v noci sa stretávajú  vospolok všetky strigy. Toto tvrdenie dalo základ početným legendám a poverám. Už deň pred Luciou sa odporúčalo dobre najesť cesnaku, aby ochránil jedinca  pred zlými duchmi.  Cesnakom sa zvykli natierať aj vráta maštalí, aby sa pred čarami  uchránil  aj statok.

Na Luciu sa dievky poobliekali do bielych plachiet a s pomúčenými tvárami chodili po dedine.  Búchali na dvere a bez dovolenia vošli dnu. Husím krídlom omietli steny, štetkou ich obielili a tým symbolicky vyhnali zlo z domov. Tieto zvyky však v súčasnosti pretrvali len na niektorých dedinách. Niekde  v noci pred 13. decembrom chlapci kradnú z domov brány a kontajnery, ktoré potom skrývajú.

Odlievanie olova sa tiež spája s týmto sviatkom. Odliaty tvar mal  dievčinke predpovedať osud. S dňom sv. Lucie sa spájajú aj rôzne ľúbostné čary. Dievčatá si vtedy starostlivo pripravili 13 lístkov, na ktoré napísali mená chlapcov srdcu milých  a každý deň jeden lístok spálili. Meno, ktoré zostalo na poslednom lístku, malo byť menom budúceho manžela.

I keď doba sa zmenila a početné zvyky na sv. Luciu nepretrvali, predsa aj v súčasnosti niektoré dievčatá skúšajú ľúbostnú mágiu, vrátane kúzla na pritiahnutie milovaného partnera k sebe. Nájdu sa aj také, ktoré tvrdia, že funguje.

Autor: Marta Kanalová, zdroj: internet

Publikované 13. 12. 2018

Zdieľajte článok

Pridaj komentár