Ako slávia vianočné sviatky vo svete

K Vianociam sa viaže množstvo zvykov, tradičných jedál a ozdôb. V každej krajine sa však oslavujú inak. Napriek tomu majú  jedno spoločné: prežiť najkrajší deň v roku v rodinnom kruhu alebo s niekým blízkym, v pohode, v láske, šťastí a zdraví. Prinášame vám krátky prehľad, ako trávia v niektorých krajinách ľudia vianočné sviatky.

Francúzsko
Vianočný čas nastáva vo Francúzsku počas adventu. Štedrý večer je zakončený polnočnou bohoslužbou – oslavuje zrodenie Ježiša. Medzi tradičné vianočné pokrmy patrí pečená vianočná morka s gaštanovou plnkou a vianočné poleno – dezert polievaný čokoládou v tvare polienka. Na vianočnom stole možno nájsť aj slimáky, ustrice či žabie stehienka. Darčeky vo Francúzsku nosí Otec Vianoc (Pere Noël). Ide o alegorickú postavu, ktorá je zobrazovaná ako starý fúzatý muž s množstvom darčekov. Dostáva od detí listy s ich želaniami a má lietajúce sane ťahané sobmi. Francúzi si potrpia na bohatú výzdobu.

Nórsko
Nórsky Ježiško sa volá Juleniss. Nenosí vo veľkom vreci na Vianoce  darčeky, ale ako dobrý duch zároveň bdie aj nad príbytkami ľudí, predovšetkým na deťmi. Na Štedrý deň väčšina Nórov raňajkuje ryžovú kašu a to je až do večere jediné jedlo. Tanier s kašou potretou roztopeným maslom, posypanou škoricou si môže nájsť položený napr. v stodole aj Julenniss. Večer sa celá rodina usadí do kruhu a pri rozžiarenom vianočnom stromčeku spoločne číta evanjelium.

Austrália
V krajine klokanov koncom decembra vrcholí leto a deti majú prázdniny. Austrálčania slávia Vianoce na pláži, často majú umelé vianočné stromčeky. Vianočná hostina sa podobá pikniku, pije sa pivo a austrálske víno, jedia sa ovocné a zeleninové šaláty, hamburgery, torty a zákusky. Konzervatívnejší Austrálčania podávajú pečeného moriaka s plnkou z gaštanov a jabĺk, s pečenými zemiakmi a dyňou. Ako dezert jedia teplý slivkový nákyp s hrozienkami a orechami, poliaty vaječným koňakom. Vianočné menu môže pozostávať tiež z morských plodov, kačky, kurčaťa, cestovín, druhovo veľmi pestrých šalátov, zmrzliny, koláčov a iných dobrôt. Austrálčania považujú Vianoce za čas pripomenutia si ich duchovného významu – narodenia Ježiša Nazaretského. Pre mnohých začínajú počas polnočnej bohoslužby. Darčeky tu nosí Otec Vianoc, ale v posledných rokoch si získava obľubu i jeho americký rival Santa Claus. V noci z 24. na 25. decembra prichádza do príbytkov a vkladá deťom darčeky do pančúch na krbe, či do obliečok na vankúš zavesených v rohu postele. Vianočná výzdoba je striedma, používajú sa predovšetkým slamené ozdoby, vetvičky zo stromov, imelo a samozrejme vianočný stromček.

Belgicko
V belgických domácnostiach sa nekoná žiaden predsviatočný zhon. Štedrý deň je totiž pracovným dňom. Po návrate z práce si Belgičania zvyknú zájsť na večeru do reštaurácie alebo Štedrý večer strávia doma s priateľmi. Darčeky rozbaľujú až na druhý deň ráno. Skutočným sviatkom je 25. december. Vtedy sa rodiny schádzajú pri slávnostnej večeri. Na stole nesmie chýbať typický vianočný zákusok – Buche de Noel (pre frankofónnych Valónov) alebo Kerststronk (pre Flámov). Je to torta plnená maslovým krémom a ozdobená vianočnými figúrkami.

Japonsko
Darčeky v Japonsku nosí Hoteiosho, ktorý je podobný Mikulášovi. Podľa legendy má oči vzadu, a tak sa deti snažia v tomto období správať, akoby bol nablízku. Najdôležitejším sviatkom v japonskom kalendári je ale Oshugatsu – Nový rok, ktorý sa začína 1.januára a trvá sedem dní. Na Silvestra Japonci usilovne upratujú svoje príbytky a ozdobujú ich na nasledujúci deň. Potom sa oblečú do najkrajších šiat a hlava rodiny sa zodpovedne zhostí svojej dôležitej úlohy. Do každého kúta nasype suchú fazuľu, vyháňa tak zlých duchov. Tretí deň v novom roku je dňom pokoja. Príbuzenstvo ho trávi spoločne. Servírujú sa tradičné novoročné jedlá ako napr. Omochi – ryžový koláč alebo Osechiryori.

Veľká Británia
Vianoce na ostrovoch nie sú prísne rodinnými sviatkami ako u nás, preto je zvykom, že Briti po tieto dni chodia na rôzne večierky a party. K anglickým Vianociam neodmysliteľne patrí tradičný nákyp – Plum puding, ktorý sa pripravuje s týždenným predstihom. Staré receptúry tvrdia, že čím je nákyp starší, tým je chutnejší. Na sviatočný stôl 25. decembra sa podáva plnená pečená sliepka, hus, najčastejšie však morka. Darčeky nosí Santa Claus 24. decembra a zostávajú vystavené na čestnom mieste až do Troch kráľov.

USA
Spojené štáty sú zmesou rôznych kultúr a národností, preto i vianočné zvyklosti sú rôzne. Američania kladú väčší dôraz na oslavu 25. decembra, na tzv. Christmas Day, keď sa zídu pri večeri pripravenej z moriaka. Nechýba tradičný ovocný puding poliaty brandy a vaječný koňak, biskupský chlebíček, tekvicový koláč, koláčiky plnené kondenzovaným ovocím. Darčeky nosí Santa Claus na saniach, ktoré ťahá osem sobov, darčeky rozdáva komínom a kto chce nejaký darček dostať, musí do komína alebo na okno zavesiť pančuchu. Podoba Otca Vianoc ako muža s dlhou bradou, v červenom obleku, so saňami a batohom plným hračiek, je čisto americkým výmyslom, ktorý sa objavil prvýkrát v roku 1868 v časopise Harper´s magazine. A bola to práve Coca Cola, ktorá z tohto muža vytvorila takýto symbol Vianoc a celosvetovo ho preslávila. Dôležitejší než Štedrý večer je Deň vďakyvzdania, ktorý je rodinným sviatkom na spôsob našich Vianoc. Vianoce samotné sú skôr časom pre stretávanie sa s priateľmi. Druhý deň, čo je u nás 2. sviatok vianočný, sa v Amerike neoslavuje. Vianočný stromček však v Amerike zdobia už niekoľko týždňov pred Vianocami.

Zdroj: internet, gify: http://gify.nou.cz/

 

Publikované 25. 12. 2018

Zdieľajte článok

Pridaj komentár